Beluister de live opname van L1Bekijk de video van L1
Wetenschap en muziek inspireren elkaar al eeuwenlang. Bekende componisten als Mozart en Bartok hebben veelvuldig wiskundige aspecten in hun composities verwerkt. Ook in de compositie ‘Science’ wordt wetenschap verklankt. In een avondvullend programma nemen we u mee in de fascinerende wereld van de wetenschap, op een unieke en werkelijk spectaculaire wijze! Mis het niet en bestel vandaag nog uw kaarten!
Science is een compositie van Verklanking, een samenwerkingsverband tussen componist Vincent Cox, wetenschapper Tim Leufkens en dirigent Frank Marx. Het muziekstuk stelt de vraag ‘wat maakt een mens een mens?’ centraal.
Aan de hand van de verklanking van vier wetenschappen, namelijk natuurkunde, biologie, wiskunde en psychologie wordt gezocht naar een antwoord op die vraag. De compositie heeft naast de vier wetenschappen een introducerend deel, de hypothese, en een afsluitend deel, de falsificatie. De delen heten in volgorde van verschijnen ‘Hypothesis’, ‘Physics’, ‘Biology’, ‘Mathematics’, ‘Psychology’ en ‘Falsifiability’.
Science is een samenwerking tussen de slagwerkgroepen van de Philharmonie Sittard (bekijk portfolio), Harmonie Sint Michaël Thorn en Vocal Group Odeon Maastricht. Blazers uit genoemde harmonieën zullen ook meedoen alsook sopraanzangeres Claudia Couwenbergh, accordeonist Cyrille Niël en danseressen Nikki Bourry en Celine Janssen. Verder is er creatieve invulling gegeven door Jan Ruigt & Harry van Meurs (schilderijen) en Roy Wagemans (logo).
Jan Ruigt heeft het beeld geschilderd dat je hier ziet Jan: Bij het woord science en de uitleg die de slagwerkgroep er bij gaf, gingen mijn gedachten meteen naar het universum. Een van de onderwerpen waarbij de combinatie natuur, wiskunde en wetenschap elkaar intens raken is het ontrafelen van het mysterie van het heelal. Een ander toepasselijk onderwerp is het verschijnsel geluid. Uiteindelijk is dat hetgeen waar het slagwerk mee bezig is. In dit schilderij heb ik geprobeerd om dit alles te combineren.”
In ‘Hypothesis’ worden de onderdelen waaraan een hypothese dient te voldoen volgens de wetenschap uitgewerkt: ‘testability’, ofwel een experimenteel begin van het muziekstuk; ‘parsimony’, een simpele weergave van de uiteindelijke melodielijn; ‘scope’, het hoofdthema van het hele muziekstuk, ‘fruitfulness’, ofwel al een kijkje in de toekomstige delen; en ‘conservatism’, ofwel een herkenbare, toegankelijke melodie.
Bij ‘Physics’ de relativiteitstheorie en wetenschapper Tesla. De relativiteitstheorie kenmerkt zich door twee verschillende tempi die tegelijkertijd worden gespeeld. En wetenschapper Tesla werd gekarakteriseerd als een vriendelijk, bescheiden persoon. U zult dan ook vooral open, heldere klanken horen in dit deel.
In ‘Biology’ wordt de evolutietheorie verklankt. Zoals de theorie, begint het deel simpel en ingetogen, maar zal het zich ontwikkelen tot een complex en krachtig geheel. Wetenschapper Darwin’s revolutionaire en controversiële gedachten en theorieën worden verklankt door hier en daar ook met enkele muziekwetten te spotten. Let ook op het instrumentarium dat wordt gebruikt: u zult voornamelijk natuurlijke klanken horen.
In ‘Mathematics’ is de priemgetallentheorie gebruikt. De reeks van getallen is zelfs doorgevoerd in de maatvoering van dit deel. Verwacht dus geen regelmatige patronen. Pythagoras is de wetenschapper die is verklankt. Bekend vanwege zijn theorie die een verband geeft tussen de lengten van de zijden van een rechthoekige driehoek, wordt in dit deel dan ook gespeeld met de simpelste vorm van de theorie: 32 + 42 = 52. De stelling vindt u terug in zowel ritmiek als instrumentarium.
‘Psychology’ wijkt af van de structuur. De wetenschap van de psyche leent zich beter door juist niet van een structuur gebruik te maken en vooral te genieten van de prachtige klanken van sopraanzangeres Claudia Couwenbergh. Claudia zingt een tekst over de wens van een zoon om nog één keer met zijn overleden vader te kunnen praten.
Met ‘Falsifiability’ wordt het muziekstuk afgesloten. In een korte reprise komt de melodielijn nog één keer terug. Kunnen we een conclusie trekken? Kunnen we de hypothese bevestigen of juist ontkennen?
Steun onze vereniging en bestel onze potgrond. Zaterdag 12 maart – gratis bezorgd.