OPLEIDING VOOR ELK NIVEAU – VAN JONG TOT OUD

Om ons hoge en uitdagende niveau te waarborgen hebben wij een opleidingsprogramma ontwikkeld voor zowel beginnende als gevorderde muzikanten, van jong tot oud. Wij hanteren opleidingsnormen die zijn vastgesteld in de landelijke HarmonieFanfare (HaFa)-opleidingsnormen en gebruiken deze ook als formele toetsnormen.

Basis muziekles voor kinderen uit groep 4 en 5 in Sittard!

Een goed muzikaal begin start bij een stevige basis. Of je nu later singer-songwriter wilt worden, bij de lokale harmonie/jeugdfanfare mee wilt blazen, als percussionist je slag wil slaan of het gewoon leuk vindt om muziek te maken!

 

Voor kinderen vanaf groep 4 en 5 (7 – 9 jaar oud) biedt de Philharmonie in samenwerking met Myouthic als start de Myouthic Base cursus (blokfluitles) aan.

 

Deze cursus duurt een jaar en bereidt kinderen voor op alle mogelijke instrumentale opleidingen. Met behulp van zang, blokfluit en andere instrumenten, leren kinderen de grondbeginselen van de muziek. Spelenderwijs leren ze noten lezen en schrijven en de basisvaardigheden met betrekking tot maat, melodie, ritme, gehoor en samenspel. Samen muziek maken geeft veel plezier maar is daarbij ook zeer leerzaam. Daarom is Myouthic Base vanaf de eerste les in groepsvorm.

 

Je zoon/dochter is van harte welkom om mee te komen doen en we hanteren een bedenktijd van twee weken.

 

De kosten voor 36 muzieklessen (tijdsduur is afhankelijk van de groepsomvang en bedraagt 30 of 45 minuten) bedragen € 120,- (excl. materiaalkosten).

 

Wil je meer informatie neem dan contact op met het secretariaat van de Philharmonie: secretariaat@philharmonie.nl of neem een kijkje op de website www.myouthic.nl.

Muzikale hobby oppakken in Sittard?

Speel je, of heb je al jaren een instrument gespeeld? En wil je weer aan de slag? Je bent van harte welkom en vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

Myouthic base

Duur: 1 jaar

In samenwerking met Myouthic hebben wij een eigen basisopleiding ontwikkeld voor iedere beginnende blaasmuzikant en slagwerken. Elk nieuw schooljaar, direct na de zomervakantie, starten we in ons Phillokaal met een 2-jarig programma voor kinderen vanaf 7 jaar (groep 4, 5 en 6).

 

Tijdens het eerste jaar van alles aan bod zoals muziek luisteren, lezen en spelen, alleen en samen in een groepje. Daarnaast maak je kennis met de blaas- en percussie instrumenten die we gebruiken in onze muziekvereniging. Na dit eerste jaar kies je of je verder wilt met een blaasinstrument of slagwerk, bij de harmonie of onze slagwerkgroep. Voor de slagwerk opleiding geldt een uitzondering als je vooraf je keuze voor slagwerk gemaakt hebt. Je mag dan gelijk starten met lessen op kleine trom.

WIL JE BIJ ONZE HARMONIE? KLIK HIER.

Instrumentencaroussel

Duur: 12 weken

Na afloop van de Base cursus krijg je de kans om verschillende instrumentgroepen te leren kennen zoals de trompet (koperblaasinstrumenten), klarinet (houtblaasinstrumenten) of het slagwerk.

 

Wekelijks is er een theorieles en een les op een van de drie instrumenten, Dit instrument krijg je ook mee naar huis zodat je ook thuis kunt oefenen. Elke 4 weken start je weer met een nieuw instrument. Denken wij dat je ook geschikt zou zijn voor een ander instrument, dan zorgen we ervoor dat je daar ook een proefles op kan volgen.

 

Aan het eind van deze cursus weet je welk instrument je het allerleukste vindt om straks ook in ons grote orkest te spelen.

Muziekschool

Duur: ∞ jaar

Na afronding van Myouthic base kun je langzaam de stap zetten naar het leerlingenorkest. De lessen en het programma dat je volgt sluit heel goed aan op onze vereniging. We werken heel goed samen met de muziekschool.

 

De lessen en het programma zijn sluiten dus heel goed aan op onze vereniging. We werken aan je houding, ademhaling, techniek en een beetje theorie. Als goed oefent mag je al na een half jaar meespelen in het leerlingenorkest.

LEERLINGENORKEST

Duur: 2 jaar

Tijd: Vrijdag 17:30 – 18:15

Wij vinden het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk samen muziek gaat maken. Dat klinkt namelijk veel leuker en is ook veel gezelliger! Je lessen op de muziekschool blijven gewoon doorlopen, maar daarbij mag je ook meespelen met ons leuke leerlingenorkest. Met alles wat je geleerd hebt zal je eerste echte concert dan ook niet lang meer duren.

 

Na ongeveer 2 jaar oefenen, vele repetities, diverse concerten en allerlei leuke activiteiten en uitstapjes ben je er klaar voor: het halen van het officiële HaFa A-examen! Je mag dan voor een jury spelen die je beoordeelt op allerlei punten. Met dit diploma op zak stroom je door naar onze Jeugdharmonie.

Jeugdharmonie

Duur: 2 jaar

Tijd: Vrijdag 18:30 – 19:30

Je hebt inmiddels 4 jaar les en 2 jaar ervaring met samen muziek maken. Nu wordt het tijd voor de laatste voorbereiding op ons grote orkest. In de Jeugdharmonie werken we nog meer aan samenspel en laten we je kennismaken met onze harmoniemuziek: van lichte muziek, filmmuziek, tot klassieke muziek.

 

Naast deze repetities vinden we het ook leuk om mee te doen aan solistenconcoursen en zorgen we voor mooi uitvoeringen op bijzonder locaties. We sluiten de opleidingsperiode bij de Jeugdharmonie af met het HaFa B-examen op de muziekschool. Je bent nu zo’n 6 jaar bezig en helemaal klaar voor ons grote orkest!

En dan…het Harmonieorkest

Tijd: Vrijdag 20:00 – 22:00

Na het behalen van je HaFa B-diploma mag je voorspelen voor de dirigent van ons orkest. Dit is natuurlijk erg spannend, maar ook heel leuk! De dirigent hoort als geen ander hoe goed jij je instrument beheerst en geeft je misschien wel een plek in ons orkest.

 

Na je HaFa B-diploma kun je er voor kiezen om nog verder te studeren aan de muziekschool. Dit is voor ons niet verplicht, wij vinden dit wel erg leuk. We zullen je dan ook graag begeleiden naar een C of zelfs D diploma.

WIL JE BIJ ONZE SLAGWERKGROEP? KLIK HIER.

BASIS OPLEIDING

Duur: 2 jaar

Na het eerste jaar (Myouthic base), indien je bij de start je keuze voor slagwerk nog niet gemaakt had, start je met een basisopleiding kleine trom bij onze ervaren slagwerkdocent welke ook verbonden is aan Myoutic. Dit zijn privélessen, waardoor we maximale aandacht hebben om het beste uit je te halen. De technieken en theorie die je hier leert zijn heel belangrijk voor het bespelen van alle slagwerkinstrumenten die in de slagwerkgroep gebruikt worden.

 

Deze basisopleiding duurt ongeveer 2 jaar en wordt afgesloten met een officieel A examen (je doet een kleine trom A examen, want je hebt nog geen kennis van toonladders etc. Haal je vervolgens je A examen op melodisch etc. dan is het een HaFa- examen, waarbij je mag voorspelen voor een jury. Hierna gaan we aan de slag met alle andere slagwerk- en percussie instrumenten die wij gebruiken in onze slagwerkgroep. Daarbij kun je ervoor kiezen om je verder te specialiseren in een instrument(groep) en misschien wel het HaFa-B of C of zelf D examen te halen. Onderstaand schema wordt hierbij gehanteerd:

Jeugdslagwerkensemble

Duur: 2 jaar

dinsdag 19:00 – 19:30

Na het tweede jaar mag je beginnen op onze muziekschool Artamuse in Sittard, waar je wordt klaargestoomd voor ons leerlingenorkest. Om er voor te zorgen dat je snel in het orkest mag meespelen werken we heel goed samen met de muziekschool.

Je eerste optreden met publiek

Gedurende de je slagwerkopleiding vindt er jaarlijks een voorspeeldag plaats. Op deze middag of avond mag je laten zien en horen wat je allemaal geleerd hebt. Je mag iedereen uitnodigen, je ouders, je vriendjes en vriendinnetjes. Daarnaast komen er ook andere leden van onze vereniging luisteren. Dit is natuurlijk heel spannend, maar wel erg leuk!

En dan… de slagwerkgroep

Tijd: Dinsdag 19:30 – 21:30

Als je een tijdje speelt bij het jeugdslagwerkensemble en onze docenten horen dat je technisch het juiste niveau hebt bereikt, krijg je al snel een plekje binnen de ‘grote’ slagwerkgroep.

WAT KOST HET?

Contributie Philharmonie
De contributie voor jeugdleden die deelnemen aan Myouthic Base bedraagt 10 Euro per jaar. Hiervoor kun je deelnemen aan voorspeelmiddagen op ons Phillokaal, organiseert de jeugdcommissie leuke activiteiten voor jou als deelnemer aan Myoutic Base, wordt je op de hoogte gehouden over concerten van onze orkesten en ensembles en ontvang je uitnodigingen voor evenementen van de Philharmonie (bijvoorbeeld de badeendenrace, de potgrondactie of activiteiten op ons Phillokaal).

Wil je meer weten over onze opleidingen?