OPLEIDING VOOR ELK NIVEAU – VAN JONG TOT OUD

Om ons hoge en uitdagende niveau te waarborgen hebben wij een opleidingsprogramma ontwikkeld voor zowel beginnende als gevorderde muzikanten, van jong tot oud. Wij hanteren opleidingsnormen die zijn vastgesteld in de landelijke HarmonieFanfare (HaFa)-opleidingsnormen en gebruiken deze ook als formele toetsnormen.

ZIT JE IN GROEP 4 OF 5 VAN DE BASISSCHOOL?
EN WIL JE OP EEN LEUKE MANIER MUZIEK MAKEN?

Al eens het geluid van een boomwhacker gehoord? Schrijf je dan in voor de basis-muziekopleiding bij de Philharmonie Sittard.

 

De muzieklessen, die in samenwerking met de muziekschool Artamuse gegeven worden, vinden wekelijks plaats op donderdagmiddag in het repetitielokaal van de Philharmonie Sittard (Gats 1a, bij de Markt). Deelnemerskosten: slechts € 15,- per maand.

 

Meer weten? Download de flyer of neem contact met ons op.

Muzikale hobby oppakken in Sittard?

Speel je, of heb je al jaren een instrument gespeeld? En wil je weer aan de slag? Je bent van harte welkom en vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

MUSIC FOR KIDS 1

Duur: 1 jaar

Tijd: Donderdag 18:00 – 19:00

In samenwerking met de Sittardse muziekschool Artamuse hebben wij een eigen basisopleiding ontwikkeld voor iedere beginnende blaasmuzikant en slagwerken. Elk nieuw schooljaar, direct na de zomervakantie, starten we in ons Phillokaal met een 2-jarig programma voor kinderen vanaf 7 jaar (groep 4, 5 en 6).

 

Tijdens het eerste jaar Music for Kids komt van alles aan bod zoals muziek luisteren, lezen en spelen, alleen en samen in een groepje. Daarnaast maak je kennis met de blaas- en percussie instrumenten die we gebruiken in onze muziekvereniging. Na dit eerste jaar kies je of je verder wilt met een blaasinstrument of slagwerk, bij de harmonie of onze slagwerkgroep.

WIL JE BIJ ONZE HARMONIE? KLIK HIER.

MUSIC FOR KIDS 2

Duur: 1 jaar

Tijd: Donderdag 19:00 – 20:00

Het tweede jaar van de Music for Kids krijg je de kans om verschillende instrumentgroepen te leren kennen zoals de trompet (koperblaasinstrumenten), clarineo (houtblaasinstrumenten) of het slagwerk.

 

Wekelijks is er een theorieles en een les op een van de drie instrumenten, Dit instrument krijg je ook mee naar huis zodat je ook thuis kunt oefenen. Elke 9 weken is er ter afsluiting van een blok een uitvoering en daarna start je weer met een nieuw instrument.

 

Aan het eind van dit jaar weet je welk instrument je het allerleukste vindt om straks ook in ons grote orkest te spelen. We sluiten Music for Kids af met een feestelijk concert en natuurlijk een officiële diploma uitreiking door onze president.

Muziekschool

Duur: ∞ jaar

Met je Music for Kids diploma op zak mag je beginnen op onze muziekschool Artamuse in Sittard, waar je wordt klaargestoomd voor ons leerlingenorkest. Om er voor te zorgen dat je snel in het orkest mag meespelen werken we heel goed samen met de muziekschool.

 

De lessen en het programma zijn sluiten dus heel goed aan op onze vereniging. We werken aan je houding, ademhaling, techniek en een beetje theorie. Als goed oefent mag je al na een half jaar meespelen in het leerlingenorkest.

LEERLINGENORKEST

Duur: 2 jaar

Tijd: Vrijdag 17:30 – 18:15

Wij vinden het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk samen muziek gaat maken. Dat klinkt namelijk veel leuker en is ook veel gezelliger! Je lessen op de muziekschool blijven gewoon doorlopen, maar daarbij mag je ook meespelen met ons leuke leerlingenorkest. Met alles wat je geleerd hebt zal je eerste echte concert dan ook niet lang meer duren.

 

Na ongeveer 2 jaar oefenen, vele repetities, diverse concerten en allerlei leuke activiteiten en uitstapjes ben je er klaar voor: het halen van het officiële HaFa A-examen! Je mag dan voor een jury spelen die je beoordeelt op allerlei punten. Met dit diploma op zak stroom je door naar onze Jeugdharmonie.

Jeugdharmonie

Duur: 2 jaar

Tijd: Vrijdag 18:30 – 19:30

Je hebt inmiddels 4 jaar les en 2 jaar ervaring met samen muziek maken. Nu wordt het tijd voor de laatste voorbereiding op ons grote orkest. In de Jeugdharmonie werken we nog meer aan samenspel en laten we je kennismaken met onze harmoniemuziek: van lichte muziek, filmmuziek, tot klassieke muziek.

 

Naast deze repetities vinden we het ook leuk om mee te doen aan solistenconcoursen en zorgen we voor mooi uitvoeringen op bijzonder locaties. We sluiten de opleidingsperiode bij de Jeugdharmonie af met het HaFa B-examen op de muziekschool. Je bent nu zo’n 6 jaar bezig en helemaal klaar voor ons grote orkest!

En dan…het Harmonieorkest

Tijd: Vrijdag 20:00 – 22:00

Na het behalen van je HaFa B-diploma mag je voorspelen voor de dirigent van ons orkest. Dit is natuurlijk erg spannend, maar ook heel leuk! De dirigent hoort als geen ander hoe goed jij je instrument beheerst en geeft je misschien wel een plek in ons orkest.

 

Na je HaFa B-diploma kun je er voor kiezen om nog verder te studeren aan de muziekschool. Dit is voor ons niet verplicht, wij vinden dit wel erg leuk. We zullen je dan ook graag begeleiden naar een C of zelfs D diploma.

WIL JE BIJ ONZE SLAGWERKGROEP? KLIK HIER.

BASIS OPLEIDING

Duur: 2 jaar

Na het eerste jaar Music for Kids start je met een basisopleiding kleine trom. Dit kan bij de muziekschool, maar ook bij onze ervaren slagwerkdocent. Dit zijn privé lessen, waardoor we maximale aandacht hebben om het beste uit je te halen. De technieken en theorie die je hier leert zijn heel belangrijk voor het bespelen van de andere slaginstrumenten.

 

Deze basisopleiding duurt ongeveer 2 jaar en wordt afgesloten met een officieel HaFa-A examen waarbij je mag voorspelen voor een jury. Hierna gaan we aan de slag met alle andere slagwerk- en percussie instrumenten die wij gebruiken in onze composities. Daarbij kun je er voor kiezen om je verder te specialiseren in een instrument(groep) en misschien wel het HaFa-B of C of zelf D examen halen.

Jeugdslagwerkensemble

Duur: 2 jaar

dinsdag 19:00 – 19:30

Met je Music for Kids diploma op zak mag je beginnen op onze muziekschool Artamuse in Sittard, waar je wordt klaargestoomd voor ons leerlingenorkest. Om er voor te zorgen dat je snel in het orkest mag meespelen werken we heel goed samen met de muziekschool.

 

De lessen en het programma zijn sluiten dus heel goed aan op onze vereniging. We werken aan je houding, ademhaling, techniek en een beetje theorie. Als goed oefent mag je al na een half jaar meespelen in het leerlingenorkest.

Je eerste optreden met publiek

Gedurende de je slagwerkopleiding vindt er jaarlijks een voorspeeldag plaats. Op deze middag of avond mag je laten zien en horen wat je allemaal geleerd hebt. Je mag iedereen uitnodigen, je ouders, je vriendjes en vriendinnetjes. Daarnaast komen er ook andere leden van onze vereniging luisteren. Dit is natuurlijk heel spannend, maar wel erg leuk!

En dan… de slagwerkgroep

Tijd: Dinsdag 19:30 – 21:30

Als je een tijdje bij het jeugdslagwerkensemble en onze docenten horen dat je technisch het juiste niveau hebt bereikt, krijg je al snel een plekje binnen de ‘grote’ slagwerkgroep. Vaak start je dan met invulling van percussie, maar als jij er klaar voor bent krijg je ook de andere instrumenten voorgeschoteld.

WAT KOST HET?

Contributie Philharmonie
De contributie bedraagt slechts € 7,- per maand voor leden t/m 15 jaar, en € 10,- per maand voor leden van 16 jaar en ouder. De maximale contributie per gezin bedraagt € 25,- per maand.

 

Lesgeld muziekschool Artamuse
Omdat we het zo leuk waarderen dat je als lid van onze vereniging les volgt bij de muziekschool in Sittard, subsidiëren wij een gedeelte van je lesgeld. De hoogte van onze subsidie is afhankelijk van je leeftijd en wordt jaarlijks opnieuw door ons bestuur vastgesteld. Neem contact met ons op voor de actuele lesgelden en subsidie.

Wil je meer weten over onze opleidingen?