Philharmonie eert Toon Hermans

Projecten & Activiteiten

EEN ODE AAN TOON HERMANS

Op Toon Hermans zijn 100e verjaardag, zaterdagavond 17 december 2016, eerde de Philharmonie Sittards beroemdste zoon middels een bijzondere theatervoorstelling in de Stadsschouwburg De Domijnen.

 

De unieke muzikale theatershow ’24 rozen voor jou’ is speciaal voor deze avond geproduceerd door Maurice Hermans in samenwerking met verschillende artiesten en personen die nauw betrokken zijn geweest bij de theaterloopbaan van Toon Hermans, zoals toneelmeester Johnny van Elk en gitarist Benny Ludemann. Zij brachten liedjes uit Toons vroegere Sittardse repertoire, zijn allerbekendste liedjes en zijn laatste nieuwe liedjes ten gehore, daarbij muzikaal begeleidt door Philharmonie Sittard.

 

Fotografie: Cloë Notten Fotografie

TOON EN DE PHIL HEBBEN EEN BIJZONDERE BAND

In de loop der jaren kruiste het pad van Toon Hermans en de familie Hermans regelmatig dat van de Philharmonie. Muzikanten van de harmonie speelden eind jaren ’30 mee in de Sittardse revues van Toon en bij een aantal memorabele momenten in het leven van Toon Hermans gaf de Philharmonie acte de presence. Het is dus niet verwonderlijk dat dit oudste muziekgezelschap van Sittard enthousiast gehoor gaf aan het verzoek van de gemeente Sittard-Geleen om muzikaal bij te dragen aan de herdenking van de 100e geboortedag van Toon Hermans.

 

Paul Paques , president van de Philharmonie: ‘Toon en de Phil hebben een bijzondere band en we zijn dan ook trots om in zijn en onze geboortestad hem op deze wijze muzikaal in de schouwburg te mogen eren. De band tussen Toon en de Phil leeft overigens voort in het beeldje waarop Toon staat afgebeeld als vaandeldrager van de Phil, een kunstwerkje dat in menige Sittardse huiskamer een prominente plaats heeft’.

24 ROZEN VOOR JOU 2

De titel van voorstelling verwijst uiteraard naar een bekend liedje van Toon Hermans, maar ook naar de 24 muziekstukken die op deze avond ten gehore gebracht worden. In het gevarieerde en uitgebreide programma heeft de Philharmonie een dragende rol en speelt onder andere dertien nummers met zangsolisten en drie solostukken voor harmonie-orkest.

 

Dirigent Ingeborg Stijnen: ‘De voorbereiding heeft hoge eisen gesteld aan alle muzikanten en aan mij als dirigent. De partituren van alle stukken, waarvan zestien nieuwe nummers, waren pas na 1 september beschikbaar. Naast de wekelijkse repetities hebben we in totaal negen extra repetities gehad. Een uitdaging zat ook in het samenspelen met negen zangsolisten zoals onder andere Willeke Alberti, Jack Vinders, Math Dirks en Maurice Hermans. We waren er echter klaar voor en hebben er een hele mooie en bijzondere voorstelling van gemaakt die Toon waardig was’.

VOOR HET GOEDE DOEL

Alle artiesten en ook de Philharmonie Sittard deden belangeloos mee aan de avond. Het doel is namelijk om op het einde van de avond een mooi donatie te kunnen overhandigen aan het huis waar Toon zijn naam aan schonk, het Toon Hermans Huis in Sittard.

MEER PROJECTEN & ACTIVITEITEN

  • Alles
  • Activiteiten
  • Harmonie
  • Opleiding & jeugd
  • Slagwerkgroep