Somnophonography

Projecten & Activiteiten

EEN INDRUKWEKKENDE BELEVING

Na het succes van de première van Somnophonography neemt onze slagwerkgroep je op 29 januari 2017 weer mee op een muzikale reis mee door één gehele slaapcylus. Op indrukwekkende en meeslepende wijze wordt de slaap ‘verklankt’. Absoluut de moeite waard om mee te maken!

 

Vocalgroup Fusion doet ook mee!
Fusion is een geweldig vocal koor uit Sittard met zo’n 16 zangers en zangeressen.  Zij waren er ook bij tijdens VOLTreffer. Klein, maar met een groot geluid! Zij brengen populaire muziek op geheel eigen wijze. Eerder wonnen zij het Limburgs Koren Festival (2015), en behaalden zij een fantastische 2e plek op het Nederlands Koor Festival (2016). Vocalgroup Fusion staat o.l.v. Esther Zaad die op het Nederlands Koren festival is uitgeroepen tot dirigente van het jaar 2016! Een grote eer en verdienste voor al haar werk in de korenwereld.

 

Verklanking van de slaap
Slaap is een essentieel onderdeel van onze gezondheid en neemt ongeveer een derde van ons leven in beslag. Hoewel er onder wetenschappers nog veel discussie is over de functie van slaap, zijn er aanwijzingen dat slaap een belangrijke rol speelt bij het herstel van mentale en fysiologische processen, bij onze energiehuishouding, dat slaap een beschermende functie heeft, en meer recenter, dat slaap betrokken is bij het creëren van onze herinneringen.

 

Somnophonography is een compositie van Vincent Cox naar een idee van Tim Leufkens en wordt uitgevoerd door het slagwerkensemble van de Philharmonie Sittard onder leiding van Frank Marx.

RESERVEER JE PLAATS

29 JANUARI 2017 (aanvang 19:30)

Mariapark Sittard

WAKE

In Somnophonography wordt één slaapcyclus verklankt. Een slaapcyclus bestaat uit verschillende fases die gekenmerkt worden door veranderingen in hersenactiviteit en oogbewegingen. Eén slaapcyclus duurt normaalgesproken ongeveer 90 minuten en wordt gedurende een nacht drie tot vijf keer doorlopen.

DROWSINESS

Na een periode van waak en slaperigheid treedt de lichte slaap in. Tijdens de periode van waak en slaperigheid zijn fragmenten gebruikt van het alombekende ‘Slaap kindje slaap’. Deze fragmenten komen later terug in de droomfase. Verder worden in de slaperigheidfase zogenaamde Slow Eye Movements, trage horizontale bewegingen van de ogen, verklankt door glissandi van meerdere instrumenten.

STAGE 1

De eerste fase van de lichte slaap wordt simpelweg ‘stage 1 sleep’ genoemd en kenmerkt zich door een nog relatief actief brein. Eén karakteristiek beeld van de hersenactiviteit in deze fase zijn de ‘vertex waves’, plotselinge scherpe positieve pieken. Dit wordt verklankt door een kleine solo van de gestemde gongs.

Wil je er graag bij zijn?

STAGE 2

Na enkele minuten raakt men al wat dieper in slaap, maar is nog steeds sprake van lichte slaap. In deze fase, stage 2 sleep genoemd, wordt de hersenactiviteit al wat rustiger wat het best zichtbaar is door zogenaamde K-complexen.

 

Een K-complex is een langzame hersengolf die ervoor zorgt dat externe stimuli niet meer worden verwerkt door de hersenen en lijkt ook een rol te spelen bij geheugenvorming. Het K-complex wordt verklankt door middel van de lage klanken van pauken en marimba. Dat in deze fase echter nog geen sprake is van diepe slaap wordt het best zichtbaar door zogenaamde sleep spindles. Sleep spindles zijn korte uitbarstingen van snelle hersenactiviteit en worden in Somnophonography verklankt door hoge en snelle ‘metalen’ klanken van brakedrums.

SLOW WAVE SLEEP

Na de twee lichte slaapfases treedt de diepe slaap in, Slow Wave Sleep, genoemd. In deze fase is er sprake van trage hersenactiviteit en kan de slaper relatief moeilijk wakker worden gemaakt. Deze fase wordt ook vaak de restoratieve slaapfase genoemd, wat inhoud dat men in deze slaapfase echt het lichaam en de hersenen aan het herstellen is. Verder lijkt onderzoek aan te tonen dat deze fase een essentiële rol speelt in het vormen van herinneringen. Het deel Slow Wave Sleep wordt uitsluitend verklankt door donkere klanken op marimba’s die geleidelijk aan sterker worden in volume.

RAPID EYE MOVEMENT

Als laatste slaapfase komt de REM slaap aan bod. REM slaap, of Rapid Eye Movement sleep, kenmerkt zich door een relatief actieve hersenactiviteit die veel gelijkenis vertoond met een wakker brein. Deze fase heeft zijn naam vanwege de snelle, onwillekeurige bewegingen van de ogen. Daarnaast zijn in deze fase de lichaamsspieren totaal ontspannen. REM slaap wordt ook droomslaap genoemd.

 

Hoewel dromen in iedere slaapfase kunnen voorkomen, hebben slapers de meest uitvoerige herinnering van een droom die tijdens de REM slaap plaatsvond. REM slaap wordt, net als Slow Wave Sleep, gerelateerd aan geheugen. Hier wordt dan wel een sterkere relatie gemaakt met procedureel geheugen, ofwel het leren van vaardigheden, dan met herinneringen. Het dromerige karakter van deze fase wordt verklankt door het vrije tempo en de vrije dynamiek van een aantal partijen. Het abrupte einde moet het einde van een droom voorstellen dat veel mensen wel eens hebben ervaren: het gevoel van een val en het verschrikt wakker worden.

 

Slaap lekker straks!

Wil je er graag bij zijn?

MEER PROJECTEN & ACTIVITEITEN

  • Alles
  • Activiteiten
  • Harmonie
  • Opleiding & jeugd
  • Slagwerkgroep