Limburgse Maestro

Projecten & Activiteiten

Samen met De Phil op zoek naar de Limburgse Maestro

Op zaterdag 9 december om 20.00 uur vindt er in de stadsschouwburg De Domijnen het concert ‘de Limburgse Maestro’ plaats van de Philharmonie Sittard. In navolging van het succesvolle landelijke televisie-programma gaan onder leiding van Ingeborg Stijnen, dirigente van de Phil, zes bekende Limburgers proberen de titel ‘Limburgse Maestro’ te bemachtigen.

 

Bekende Limburgers op de ‘bok’.
Het zijn niet de minste namen die op zaterdag 9 december op ‘de bok’ zullen staan voor het harmonieorkest: hotelier Camille Oostwegel, oud-minister Maria van der Hoeven, gedeputeerde Ger Koopmans, de uit Sittard afkomstige architecte Francine Houben, burgemeester Annemarie Penn-te Strake uit Maastricht en Sjraar Cox, burgemeester van Sittard en beschermheer van de Philharmonie. Een ding hebben ze echter allemaal gemeen: een baton (dirigeerstok) hebben ze tot voor enkele weken geleden nog geen enkele keer in de handen gehad. Of zoals Ger Koopmans het zelf aangeeft: ‘De eerste viool in de politiek spelen is makkelijker’.

Eigen muziekkeuze

De Maestro’s hebben zelf hun muziekkeuze voor het concert mogen bepalen passend bij hun eigen voorkeur. Dat heeft geleid tot bijzondere keuzes die veel vertellen over de persoon die het muziekstuk uitgekozen heeft.

 

De muziekkeuze van Maria van der Hoeven bijvoorbeeld heeft een sterk persoonlijk tintje doordat deze verwijst naar haar man Lou Buytendijk die in 2012 op 82-jarige leeftijd overleed aan de ziekte Alzheimer. Maria van der Hoeven: ‘Lou heeft vele jaren actief gezongen bij de Mastreechter Staar. Ondanks zijn dementie zong hij altijd mee als er muziek klonk die hij kende. De woorden waren al lang verdwenen, maar de melodie van ‘Der Fliegermarsch’ en de wals uit ‘Sleeping Beauty’ bleven tot het laatst en behoorden tot zijn favorieten’. Voorgaande verklaart de liefdevolle keuze van Maria van der Hoeven voor deze twee muziekstukken.

Deskundige jury

De zes ‘Maestro’s’ worden beoordeeld door drie deskundige juryleden (Suzan Seegers, Jos Frusch en Jan Cober) die hun sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend hebben.

 

Suzan Seegers is vooral bekend als zangeres en musicalactrice. Op haar zestiende deed ze de vooropleiding van het conservatorium, met als hoofdvak klassieke zang en in 2004 studeerde ze af in de richting Muziektheater. Jos Frusch, muziekpublicist en schrijver, studeerde muziekwetenschap en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Hij maakte naam als kunst- en muziekredacteur bij Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger. Het derde jurylid is Jan Cober (dirigent en klarinettist) die als docent en later als professor voor klarinet en orkestdirectie verbonden is aan diverse conservatoria en het Europees opleidingsinstituut voor dirigenten in Italië. Hij dirigeerde vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten en verschillende amateurorkesten.

 

De jury zal na elk optreden door de presentatoren van de avond Jolien Linssen en Tom Jessen bevraagd worden om de prestatie van de Maestro’s te boordelen en van commentaar te voorzien.

AANDACHT VOOR HET GOEDE DOEL

De Philharmonie voelt zich betrokken bij de maatschappij en draagt dat onder andere uit door tijdens haar concerten ook aandacht te vragen voor een goed doel.

 

In 2016 kon er een mooie bedrag geschonken worden aan het ‘Toon Hermans Huis’ en een jaar eerder (2015) stond het concert in het teken van ‘Make-a-wish’. Voor de Limburgse Maestro is gekozen voor een relatief minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk goed doel: De Stichting Muziek Jong voor Oud. Zij organiseert sinds 2007 jaarlijks vele concerten en workshops in zorginstellingen en daarbuiten en begeleidt jonge musici om hun eigen artistieke identiteit te ontwikkelen op kwalitatief hoog niveau. Muziek Jong voor Oud is een bijzondere tak in het podiumkunstenlandschap van Nederland. Hierdoor genieten duizenden, merendeel oudere en kwetsbare mensen van concerten, die ze anders niet meer zouden kunnen bezoeken en/of waaraan ze niet meer zouden kunnen deelnemen. De Philharmonie hoopt op 9 december wederom een mooie cheque te kunnen overhandigen aan deze stichting.

 

Voor meer informatie: www.muziekjongvooroud.nl/.

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten?

MEER PROJECTEN & ACTIVITEITEN

  • Alles
  • Activiteiten
  • Harmonie
  • Opleiding & jeugd
  • Slagwerkgroep